Açık MR

Açık emar, tıp dünyasının en yeni ve en gelişmiş teknolojik sistemlerinden biridir. Açık MR’ ın ne olduğuna geçmeden önce MR yani manyetik rezonans görüntüleme sisteminin ne olduğunu anlamak gerekir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR), en etkileyici ve en zararsız görüntüleme yöntemlerinden biridir. MR, herhangi bir yan etkiye sahip bir görüntüleme sistemi değildir, çünkü çekim esnasında alerjiye neden olacak, ağrı ve sızılara sebebiyet verecek herhangi bir ilaç veya madde kullanılmamaktadır. Biyorad Görüntüleme olarak yüksek kilolu hastalar da 290 Kilo ya kadar Emar çekimi yapabilmekteyiz.

Emar -MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) Nedir?

Tıp dünyasında adından en çok söz ettiren görüntüleme sistemi olan Emar, büyük mıknatıslarla oluşturulan manyetik alanda, radyo dalgaları kullanılarak anatomik yapıları incelemek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.

Fakat burada en önemli özelliği ön plana çıkan sistemin şu özelliği dikkat çekicidir. Manyetik rezonans görüntüleme işlemi yapılırken sağlıklı ve hastalıklı dokular birbirinden ayrılır bu da hastalığa tanı konmasını, hastalığa uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gibi birçok alanda tıp uzmanlarına yardımcı olur.

Kimler Emar Çektiremez?

Klasik emar sistemlerinde radyo dalgalarında iyileştirme yapılmadığı için hamile ve hamilelik şüphesi olan kadınlar, bebekler ve radyo dalgalarına karşı herhangi bir alerjisi olan hastaların emar çektirmeleri önerilmemektedir.

Bunlarla birlikte klasik emar yöntemlerinde, ortalama 45 dakika kadar kapalı alanda sabit şekilde kalma durumu söz konusu olduğundan, kapalı alan korkusu olanlar, uzun süre sabit pozisyonda duramayan hastaların emar çektirmeleri, yasaklı olmasa da sıkıntılı bir durum olduğu için uzak durulmaktadır.

Peki, çare nedir? Tabi ki gelişmiş tıp dünyasına sunulan ve son yıllarda dünyanın her yerinde daha fazla tercih edilen açık emar sistemidir.

Açık Emar Nedir?

Açık emar, kapalı emar sistemi ile aynı amaçlar doğrultusunda kullanılır yani hastalıklı dokularla sağlıklı dokuların birbirinden ayrılarak görüntülenmesine olanak tanır. Ancak açık emar, klasik MR sistemlerinden farklı olarak hem daha konforludur hem de daha hızlı işlem yapılmasını sağlamaktadır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kapalı emar sistemlerinde, özellikle “kapalı alan korkusu” olan hastalar için çekim bir hayli zahmetlidir. Ortalama 45 dakika kadar tünel gibi bir sistemde, sabit pozisyonda kalmak zorunda olan hastalar, kapalı alan korkusu nedeni ile sorun yaşamaktadır. Tabi ki sadece bu durumdan mustarip olarak hastalar değil;

  • Yaşlı ve refakatçi olmadan sabit duramayan hastalar,
  • Sabit bir şekilde uzun süre bekleyemeyen hastalar,
  • Çocuk ve bebek hastalar da kapalı emar ile çekim yapma konusunda bir hayli zorlanmaktadır.

Açık emar sistemi ise tüm bu sorunları ortadan kaldırarak daha rahat bir ortamda emar çekimine imkan tanıyan bir sistem olarak bilinmektedir. Açık emarlar, beyin ve boyun MR çekimleri dışındaki tüm çekimlerde başın dışarıda olduğu şekilde çekilmektedir.

Hasta, istediği pozisyonda durabilmekte, isterse uzanabilir, isterse yan yatabilir hatta çekim işlemi uzun sürmesi durumunda hasta isterse gazete bile okuyabilir. Kapalı emar sistemlerinde olduğu gibi sabit bir pozisyonda uzun süre kalma zorunluğu olmadığından hasta çok daha konforlu bir şekilde işlemin yapılmasını bekleyebilmektedir.

“Hareketli çekim” olarak adlandırılan “kinematik” çekimlerde yani çeşitli eklem, baş-boyun sırt ve bel bölgelerine çeşitli açılar verilerek MR çekimi yapılmasını sağlayan açık emar sistemleri, bu özellikleri sayesinde hastalıklı bölgelerde daha fazla işlem yapmayı kolaylaştırmaktadır.

Kapalı emar sistemlerinde, bazı hastalıklarda görüntü alınmıyordu bunun nedeni ise hastanın ani olarak hareket etmesiydi. Özellikle Meme MR, Difüzyon-Perfüzyon MR (beyindeki inme tanısında), kardiak MR, MRCP (safra yolları) MR ürografi (idrar yolları), Kontrastlı/sız anjiolar( damar içi katater uygulamadan) ve tüm vücut MR çekimleri gibi zor ve uğraş verici durumlarda, kapalı emar sistemi, çok da işe yaramıyordu.

Geliştirilerek tıp dünyasına sunulan açık emar ise tüm bu sorunları ortadan kaldırarak saniyeler içerisinde birçok görüntüyü alabildiği için bu tip durumlarda da oldukça etkili bir yöntemdir.

MR Vücudun Hangi Bölgelerine Çekilir?

  1. Neuro (beyin ve omurga sistemi, anjiyoları)
  2. Vücut (toraks, kardiak, meme, üst ve alt batın, anjiyoları)
  3. Muskulo-skeletal (eklem ve uzuvlar ve anjiyoları ).

Açık Emar Avantajları Nelerdir?

  • Kapalı alan korkusu olanlar, mr çektirebilirler,
  • Refakatçi gerektiren hastalar yanlarında refakatçi tutabilirler,
  • Çocuk hastalar MR çekiminde herhangi bir sorun yaşamazlar,
  • Sabit pozisyonda kalamayan hastalar açık mr ile çekim yaptırabilirler,
  • Daha kısa sürede görüntüleme sağlanır,
  • Herhangi bir ağrı veya sızıya neden olmaz,
  • Yan etkileri kapalı mr sisteminden daha azdır.

Açık Emar Fiyatları

Son yıllarda hastalıklara tanı konulmasında daha fazla kullanılmaya başlanan ve verdiği sonuçlar sayesinde tedavi yöntemlerinde en uygun yöntemleri sunan açık emar, özel hastanelerde çekilebilmektedir Açık Emar(MR) Fiyatları ve Açık Emar(MR) çekimi hakkında en net bilgileri alabileceğiniz iletişim numaramızdan ulaşarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.